ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümünden 2008 yılında lisans 2011 yılında yüksek lisans derecesi aldım. 15 yıldan fazla süredir Türkiye ve Avrupa’nın en önde gelen mühendislik şirketlerinde tasarım mühendisi, lider mühendis, mekanik tasarım mimarı (Mechanical Architect), teknik yönetici ve “competence lead” olarak bir çok görevde bulundum.
Bir çok projenin başlangıcından son aşamasına kadar (V-model PGP süreçlerinde) tüm fazlarını yaşadım. Müşteri isterlerinin teknik gereksinimlere çevrilmesi, gereksinim yönetimi, gereksinimlerin tasarıma yansıtılması, tasarım süreçleri ve tasarım ve gereksinim doğrulama – kalifikasyon (qualification) konularında farklı rollerde çok farklı tecrübeler kazanma şansı yakaladım.
DfX, DFSS prensiplerini detaylı olarak ilk kez 2011 yılında ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü doktora derslerini alırken çalışma şansı yakaladım. Mekanik tasarımın X için Tasarım, 6 Sigma için Tasarım, Güvenilirlik, Üretilebilirlik için Tasarım gibi felsefelerle birleştirilmesinin firmalara, tasarım ekiplerine ve mühendislere ne kadar çok şey katabileceğini öğrenme şansım oldu.
2018 yılından beri Avrupa’nın en büyük mühendislik firmalarından birinde DfX ve DFMA Uzmanlık Grupları’na liderlik ediyorum. Zorlu gereksinimlerin karşılanması için nanometre hassasiyetinde üretim yapmayı zorlarken, bir yandan da geleneksel imalat teknikleri, imalat teknolojilerinin kapasite ve limitlerini kavrayarak maliyeti düşürmeye ve üretimi kolaylaştırmaya çalışıyorum. 2020 yılından beri Müge Büyükcivelek ile evliyim ve Aras adında bir oğlumuz var.
Üretimle ilgili konuların projenin erken aşamalarında ele alınması, ürün geliştirme sürelerini ve geliştirme maliyetlerini azaltarak en kısa sürede ürünü pazara sunabilmeye yarayacaktır. Unutmamak gerekir ki maliyetlerin büyük bir çoğunluğu tasarım aşamasında belirlenir.
Her yıl büyük firmalarda yalnızca tasarım düzeltmeleri için harcanan zaman ve emeği düşünün, mühendislik değişiklikleriden kaynaklanan maliyetler milyarca doları geçmektedir.
Tasarım süreçleri, bu süreçlerin iyileştirilmesi ve tek seferde doğru tasarım hedefi ile ilgili çalışmalarım kapsamı genişleyerek devam ediyor. X için Tasarım, Üretilebilirlik ve maliyet için Tasarım ve Tasarım Süreçleri konularında bilgi almak için bana ulaşabilirsiniz.
Bir tasarım neden başarısız kabul edilir?
Maliyeti çok fazlaysa, kalitesi düşükse, tedarik süresi çok uzunsa ve stabil bir üretim yetkinliği oluşmuyorsa – seri üretime geçilemiyorsa… Tasarım harika görünebilir ama gereksinimleri ve tabi talebi karşılamazsa başarısızdır.
Uzmanlık alanlarım:
DFMA, DFX, TPD, TPD Checklist, DESIGN REVIEW, DESIGN PROCESS STEPS, REQUIREMENTS MANAGEMENT, CONCEPTUAL – PRELIMANRY- DETAILED DESIGN, DESIGN VALIDATION, INTEGRATION, DFA, GD&T, 3D MODELING, CREO, SIEMENS NX
Yorum gönder