DfX ve DFMA nedir?
Design for “X”, “X” için Tasarım, bir tasarım metodolojisi ve felsefesidir. “X” birden fazla anlama gelebilir. Kimi kaynaklarda herhangi bir seyi temsil ederken bazı kaynaklarda “X”, excellence yani mükemmeliyeti temsil etmektedir. Tasarım sürecinde fonksiyonel gereksinimlerin saglanması kadar, tasarlanan parca (mono part) ya da takımın (ASSY) üretilebilirlik, maliyet, güvenilirlik, güvenlik, test, servis gibi diger önemli gereksinimleri de saglamasi kritik olabilir. DfX iste bu gereksinimlerin önceliklendirilmesini ve tasarım sürecinde gelistirilmesini saglar. Bunu yaparken, belirli kuralların ve prensiplerin takip edilmesiyle mükemmel tasarıma ulasmayı hedefler.
DfX örnekleri çogaltılabilir: DfC (Design for Cost, Maliyet için Tasarım), DfS (Design for Safety, Güvenlik için Tasarım), DfR (Design for Reliability – Güvenilirlik için Tasarım)
Günümüzün rekabetçi dünyasında, tasarım ve üretim yapan firmalar fark yaratmak ve müsterilerine daha fazla deger katmak için büyük bir rekabet halindedir. Tasarlanan ürünün daha kolay kullanımı, maaliyetinin ve dolayısıyla fiyatının azaltılması, güvenilirliginin arttırılması, ürünün ömrünün uzatılması ve dogaya etkinin en aza indirilmesi gibi bir çok konuda üreticiler ürünlerinde fark yaratmayı hedefler. Iste DfX tasarımın her asamasında bu hedefler dogrultusunda tüm kritik faktörlerin dikkate alınmasını ve tasarıma yansıtılmasını saglamaktadır.
X için tasarımın dogru uygulaması için “X” alanında teorik ve pratik bilgi, tecrübe ve uzmanlık gerekmektedir. Bu nedenle tasarımlarda bu gereksinimlerin saglanması tasarım mühendislerden de öte tasarıma yön veren mimarlar ve lider mühendisler tarafından saglanmalıdır.
DFMA, Design for Manufacturability and Assembly, (Üretilebilirlik ve Montaj için Tasarım) DfX konularından biridir. Tasarım yapan her mühendisin mutlaka üzerine düsünmesi gereken, tasarımın konsept fikrinden detaylı hale gelene kadar göz önünde bulundurması gereken, projeler ve firmalar için maliyeti, tedarik zamanlarını ve kaliteyi dogrudan etkileyen çok önemli bir süreçtir.
DFM’den yani “Üretilebilirlik için Tasarımdan” önce firmalarda kalite, maliyet ve tedarik süreleri konularında çok iyi bir yere gelmek için bu alanlardan en az birinden fedakarlık yapmak gerektiği düşünülürdü, örneğin yüksek bir kalite ve hızlı bir tedarik süresi istiyorsa maliyetler otomatik olarak artar gibi bir inanış hakimdi. Süreçleri aceleye getiren, belli bir metod takip etmeyen, geçmiş hatalarından sistematik ders çıkarmayan firmalar içinse durum çoğu zaman daha da kötüydü.
DFMA hakkında detaylı bilgiler için diger yazılarımı inceleyebilir sorularınız için dogrudan bana ulasabilirsiniz.
Share this content:
Yorum gönder